Kranio Sakral Terapi.

Sakral Terapi er en meget blid men dybtgående manuel behandlingsform, som arbejder med kroppens egne ressourcer med det sigte at påvirke kroppen til selvhelbredelse. Terapeuten diagnostiserer klientens underliggende problematikker og arbejder med dette som fokus.

Kranio-Sakral Terapi udspringer fra en osteopatisk (manuel-medicinsk) metode og blev først beskrevet af den amerikanske osteopat og læge William Sutherland omkring 1920. Det var W. Sutherland, der fik dokumenteret, at der er bevægelighed mellem kranieknoglerne også hos voksne. Op igennem det 20. århundrede arbejdede først Sutherland og siden hans elever videre med disse opdagelser og skabte teknikker, der blev en del af den osteopatiske behandlingsform. I 1970-erne forskede den amerikanske osteopat og læge John Upledger videre på disse optegnelser og udviklede Kranio-Sakral Terapien som selvstændig behandlingsform.

Den danner grundlaget for terapiformen, som vi kender den i dag.Kranio-Sakral Terapi udøves i dag blandt andet af læger, sygeplejersker, fysioterapeuter og andet sundhedspersonale i USA, Europa, Australien og New Zealand og kom til Danmark midt i 80-erne.

· Hovedpine og migræne
· Piskesmæld
· Stress symptomer
· Muskelspændinger
· Ryg- og nakkesmerter
· Angst · Søvnbesvær
· Hormonubalancer
· Choktilstand
Bækkenløsning
Mennesker i alle aldre kan have gavn af kranio-sakral terapi.

Læs mere om stillepunkt
Læs mere ret ryg og nakkehvirvler
Læs mere om Organmasse

Behandlingsformen bygger på, at kroppen bliver "hørt og imødekommet" ved, at terapeuten med sine hænder "lytter" til mærkbare rytmer og bevægelser i kroppen. Disse rytmer eksisterer livet igennem. Terapeutens respektfulde måde at møde kroppen på gør, at kroppen aktivt slipper sine bevidste og ubevidste spændinger. Alt i kroppen består af celler og hver celle er en del af vores energisystem. Derfor kan al manuel terapi, herunder Kranio-Sakral Terapi, betegnes som arbejde med det enkelte menneskes energi og kroppens egne ressourcer. Kranio-Sakral Terapien arbejder med knogler, membraner (hjernehinder), cerebrospinal væske (hjernevæske), muskler, bindevæv og organer og har hermed indflydelse på nerve-, hormon- og immunsystemet og har dermed en effekt på hele kroppen.

Kranio=kranie Sakral=korsben Terapi=behandling Kranio Sakral terapi giver velvære og fornyet livskvalitet.Kranio sakral Terapi har en god virkning i samspil med andre alternative og traditionelle behandlingsformer






Stillepunkt

Stillepunkt- så enkelt og så ufatteligt værdifuldt

Stillepunkt er en afspændingstilstand. Ved hjælp af en meget enkelt KST teknik kan både børn og voksne bringes i stillepunkt. Teknikken regnes for den vigtigste i alle Kranio-sakral terapien. Når terapeuten giver sin klient stillepunkt, virker det som naturens egen doping. I den unikke afspændingstilstand kan kroppen reparere og styrke sig selv på sine egne betingelser.

Hvad sker der i stillepunkt?
Når vi befinder os i stillepunkt, slapper vi af og hviler i en behagelig afspændingstilstand, hvilket kan måles naturvidenskabeligt. Blodtrykker og pulsen falder og med et EEG apparat, der registrerer hjernebølgerne kan det måles, at vi i stillepunkt befinder os i en tilstand af ”alfa-bølger”. Det er også bevist, at man efter en tur i alfa-bølgerne bliver meget kvikkere og hjernen fungerer bedre. Under stillepunkt er klienten ved fuld bevidsthed.

Den livgivende afspændingstilstand kan også opnås i forbindelse med ”power napping” og meditation. Det er blot svært, for ikke at sige næsten umuligt, at bringe sig selv i en afspændingstilstand, hvis man har ondt. Det er her KST behandleren med sin teknik meget let og effektivt kan hjælpe- og gøre underværker.

Vi har brug for stillepunkt.
Værdien af stillepunkt opleves ikke mindst i forbindelse med stress og chok. Når vi befinder os i disse belastende tilstande, kan kroppen maksimalt ”overleve”. Konsekvenserne bliver da let , at kroppen forfalder hurtigere, og/eller lettere bliver angrebet af sygdomme. Det store problem i den sammenhæng er, at stress og chok begrænser eller forhindre kroppens muligheder i at reparere sig selv. Når vi går rundt og blot ” overlever” - fungerer kroppen med det såkaldte sympatiske nervesystem,
”stressnervesystemet”. Når vi bringes i stillepunkt, svitser kroppen over på det såkaldte paresympatiske nervesystem, ”afspændingsnervesystemet”. I denne tilstand kan vi frigøre os fra det belastende chok og/eller stress, så kroppen ganske naturligt begynder at genopbygge sig selv.


Piskesmæld og stillepunkt
Når den forulykkede bringes i stillepunkt umiddelbart efter ulykken, kan skaden efter piskesmæld faktisk begrænses til en forbigående ømhed. Når chokket bliver ”taget ud” af kroppen, begynder den straks at genopbygge sig selv. Hvis den forulykkede derimod ikke bliver behandlet, går der såmænd blot 2-3 uger før den onde cirkel begynder at tage form. Det vil sige, at jo flere smerter den forulykkede får, desto mere spænder kroppen. Jo mere kroppen spænder, desto mindre blod kommer der rundt med ilt og næring til muskler og organer – og desto mere klemmes nervebanerne, så vi får endnu mere ondt.

Det handler altså om hurtigst muligt at bringe den piskesmældsramte i stillepunkt. Jo før desto bedre. Selv om der er gået 3 måneder eller længere tid inden den forulykkede får sin første behandling, er stillepunkt stadig den eneste rigtige behandling. Det tager blot længere tid at bringe kroppen uf af den smertefulde choktilstand.

Hvordan foregår det
Når KST behandleren giver stillepunkt, ligger den voksne klient på briksen med al tøjet på. – alternativt sidde på forældrenes skød Selve teknikken, der bringer klienten i stillepunkt udføres med meget blide hænder – der ”trykker” maksimalt 4 gram. Terapeuten kan holde sine hænder forskellige steder på kroppen, f.eks. på hovedet eller bækken. Det er i virkeligheden kroppens centralnervesystem og cerebrospinalvædsken (hjernevæsken), som terapeuten holder på. Med det meget blide tryk bliver cerebrospinalvæskens pumpebevægelse forsinket en anelse, og i løbet af et split sekund svitser klienten over i det parasympatiske nervesystem. Klienten oplever, at man synker ned gennem madrassen, mens der breder sig en dejlig behagelig varme følelse i kroppen – næsten som lykke.

(Kilde: Trine Rosenberg, kst-akademiet).

Del siden